A scapat de inchisoare dupa 3 luni, trecand de la hacking la cyberdefence

  1. Home
  2. /
  3. info
  4. /
  5. A scapat de inchisoare dupa 3 luni, trecand de la hacking la cyberdefence
Cel mai mare hacker e un roman

A scapat de inchisoare dupa 3 luni, trecand de la hacking la cyberdefence

Răzvan Cernăianu sau TinKode (preudonimul sau din online) este unul dintre cei mai cunoscuti hackeri romani deoarece a spart foarte multe site-uri notorii : Google, Pentagon, NASA, Marina Regala Britanica, s.a.. De aceea Razvan a fost dat in urmarire generala si arestat in 2012.

Desi nu a folosit datele recuperate in scop malitios si a informat companiile de bresele din sistemul lor, cu scopul ca acestea sa fie reparate, actiunile sale au fost considerate drept amenintari. TinKode a fost acuzat de aceste companii de infractiune si a fost actionat in justitie. Intentia lui pozitiva a fost pedepsita cu 2 ani cu suspendare sub observatie si o amenda in jur de 93.000 euro, conform declaratiilor hacker-ului de pe blogul sau personal.

In total, TinKode a stat 3 luni in inchisoare, timp in care a experimentat neplacerea privarii de libertate si lipsa beneficiilor, fiind nevoit sa imparta o celula cu alti sase detinuti. Pentru el aceasta perioada „a fost o experienţă maturizantă“, insa nu i-a taiat elanul de a continua sa desfasoare aceasta activitate. Dar, in mod clar, experienta negativa l-a convins ca trebuie sa schimbe metoda si cadrul.

Asadar, Răzvan Cernăianu a trebuit sa gaseasca o modalitate legala prin care sa continue sa desfasoare activitatea preferata : detectarea vulnerabilitatilor din sistemele informatice. Asa ca, de cum a iesit din inchisoare, a creat compania Cyber Smart Defence, alaturi de Mădălin Dumitru, un amic tot din mediul IT. In acest mod, hackerul TinKode a devenit CTO-ul Răzvan Cernăianu, un expert in detectarea problematicilor unei infrastructuri IT.

Autodidact, Razvan a inceput sa studieze intens de la varsta de 13 ani, fiind motivat sa-si recastige drepturile de administrator de pe un forum. Initial fusese eliminat de pe forum din cauza unei pauze de 3 luni dar ulterior, dupa ce a recuperat si avansat cu invatatul, el a fost cel care i-a indepartat pe ceilalti administratori gratie competentelor sale recent dobandite.

De atunci a tot continuat cu invatatul, patrunzand virtual si in lumea hacking-ului. Ca orice anturaj, si hacking-ul necesita sprijin din partea comunitatii si acest sprijin trebuia castigat. Rzavan a reusit prin cunostintele sale sa ajunga in medii in care se tranzactionau virusi si alte programe sau se dezbateau diverse hack-uri.

Razvan are in palmares multe site-uri sparte, dar de departe cel care se face remarcat este cel al Marinei Regale Britanice. Poate pentru utilizatorii de rand acest nume nu spune nimic, dar lui Razvan i-a atras atentia tocmai pentru ca aceastia s-au laudat cu impenetrabilitatea site-ului lor.  Tentatia a fost si mai mare cand acestia au declarat suma fabuloasa investita in sistemul lor de defense : 500 de milioane de lire sterline. Faptul ca au afirmat ca « sunt pregătiţi pentru atacuri din partea altor ţări“, nu a reprezentat decat o provocare lansata pentru Razvan de a testa veridicitatea acelor afirmatii. Plus ca era curios sa afle cat de bazat este sistemul britanicilor. Nu a durat decat o saptamana sa le transforme accesul din privat in public. Razvan a fost surprins de rezultatul rapid si multumit de faptul ca britanicii si-au dat seama ca radacina problemei a fost tocmai declaratia lor  laudaroasa.

Pentru Rzvan, dar si pentru alti hackeri, aceasta activitate iti permite sa te detasezi de reguli, ajungand sa le controlezi sau sa nu mai fii controlat de ele. Aceasta este magia care-i atrage pe multi, puterea si controlul pe care ti-l da informatia folosita tintit. Razvan este de parere ca in lumea actuala esti expus si la cybercrime, deoarece online-ul reprezinta o a doua prezenta sociala, deci mai bine inveti cum sa traiesti cu aceste riscuri si cum sa le previi.

La fel cum laudarosenia « le-a venit de hac » britanicilor, la fel « i-a venit de hac » si lui Razvan, si altora care practica activitati iesite din sfera legalitatii. Asa se face ca a fost prins, din cauza ca s-a laudat la niste prieteni, care au povestit altor prieteni si la un moment dat informatia a ajuns si la un politist, care ulterior i-a aflat numele lui Razvan si a facut denuntul. Desi si-a acoperit cu grija pasii, nelasand nicio urma pe site-urile sparte, pana la urma a fost prins si « obligat » sa intre in legalitate. Astfel am aflat si noi povestea lui si el si-a imbunatatit viata, facand dintr-o pasiune ilicita, o meserie cinstita. Acum Razvan face audit de securitate si teste de infrastructura IT, insa considera ca tocmai experienta lui de hacker il ajuta sa desconspire azi viitori hackeri. De aceea Razvan apreciaza si perioada mai putin legala din carierea sa profesionala, deoarece atunci a acumulat experienta necesara pentru atingerea nivelului de expertiza detinut in prezent.