Cât de imens este internetul in realitate

  1. Home
  2. /
  3. info
  4. /
  5. Cât de imens este internetul in realitate
Cat de imens e internetul?

Cât de imens este internetul in realitate

Web-ul este un spatiu aproape nelimitat si supra-populat. Conform Real Time Statistics Project, in fiecare milisecunda circula in jur de 6 tweet-uri, 40 email-uri si se fac peste 40 de cautari pe Google. Acestea sunt doar cateva exemple din universul Internetului. In 2015 numarul paginilor web a depasit 1 miliard. Numarul acestora este fluctuant dar intr-o continua crestere. Desi zilnic pagini de internet dispar, multe altele apar in loc si in final numarul acestora creste constant.

Pe langa partea cunoscuta si vizibila a internetului, sunt si informatii neindexate de motoarele de cautare. Acestea se regasesc ascunse in partea de internet numita de useri “Deep Web”. Partea paradoxala a « deep web-ului » este faptul ca reprezinta un cumul de informatii inofensive dar si baze de date complexe si informatii care de regula se gasesc pe piata neagra sau utilizate de TOR (TOR este adesea utilizat de cei care doresc sa-si pastreze anonimatul dar si pentru activitati nu tocmai legale).

 Asadar, informatia oficiala si vizibila, combinata cu partea nevazuta a internetului ne confirma faptul ca dimensiunea internetului este practic inestimabila. Imaginati-va ca cele 1 miliard de site-uri web contin si mai multe pagini individuale, peste 5 miliarde de pagini online spre exemplu. Aceste statistici provin doar din partea vizibila la cautare, din ceea ce se numeste « surface web », fara sa mai numaram si rezultatele din partea invizibila « deep web ».

Daca ar fi insa sa incercam sa masuram totalitatea continutului de pe Internet, ar trebui sa analizam 3 caracteristici ale Internetului : stocarea, comunicarea si calcularea.

Cercetatorii au studiat in 2014 capacitatea de stocare a internetului si au facut publice rezultatele lor in publicatia Supercomputing Frontiers and Innovations. Ei afirma ca internetul poate stoca aproximativ 1 milion de exabytes, echivalentul a 1 miliard de miliarde de bytes. Ca sa iti faci o idee, 1 byte are 8 biți si reprezinta un caracter dintr-un cuvant din acest text.

Comunicarea presupune volumul de date transferat la un moment dat. Pentru a calcula acest volum este nevoie sa se masoare traficul efectiv. O masuratoare arata ca traficul mondial in 2016 este de 1.1 zettabytes pe an, un zettabyte reprezentand 1000 de exabytes. Compania Cisco estimeaza ca in 2019 aceasta masuratoare va depasi 2 zettabytes pe an. Cu alte cuvinte, un zettabyte echivaleaza cu 36.000 de ani de inregistrari video HD sau cu intregul catalog Netflix in mod streaming multiplicat de 3.000 de ori.

O alta modalitate de masurare a capacitatii de comunicare a internetului presupune analizarea infrastucturii hardware. Cercetatorii notau in publicatia Science din 2011 faptul ca internetul are o capacitate de comunicare de 3 x 10^12 kilobits/sec, o măsură a lățimii de bandă.

Descoperirea internetului a revolutionat lumea IT si a crescut substantial capacitatea de comunicare de la 2.2 exabytes comprimați optim in anii 2000 la 65 exabytes in 2007 spre exemplu.

In ceea ce priveste capacitatea de calcul, aceasta este strans legata de capacitatea de stocare si aproape ca se dubleaza in raport cu aceasta. Revista Science mentioneaza faptul ca la nivel mondial, la fiecare trei ani se dubleaza capacitatea de stocare existenta pe cand capacitatea de calcul se dubleaza de doua ori mai repede, deci la un an jumatate. In acest fel, daca ar fi sa conectam toate calculatoarele, s-ar realiza 6.4 x 1.018 calcule pe secundă – precum numărul de impulsuri nervose pe secundă al creierului uman. Doar in 2016 insă, creierul uman a fost depasit de 8 ori de aceasta putere de calcul. Acest lucru nu inseamna ca 8 oameni echivaleaza cu capacitatea acelor calculatoare interconectate. Desi inteligenta artificiala a depasit capacitatile cognitive umane, acest lucru nu presupune faptul ca este capabila sa inlocuiasca inteligența generală a oamenilor. Fiind din ce in ce mai accesibila, inteligența artificială este folosita la scara inalta atat pentru rezultate Google, reclame Facebook si chiar in 80% din tranzacțiile bursei de valori.

In concluzie, internetul este un domeniu in continua dezvoltare cu margini in plina expansiune. La nivel de cifre, in 2016 s-au realizat cateva masuratori menite sa ne arate pluridimensionalitatea si imensitatea internetului. Asadar, s-a descoperit ca in fiecare minut se realizeaza in medie :

– 702.000 autentificări pe Facebook ;

– 350.000 de tweeturi trimise (de 3 ori mai mult decat in 2014) ;

– vanzari de $204 pe Amazon ;

– 1.400 de curse/minut prin Uber ;

– 70.000 ore de conținut Netflix ;

– 150 de milioane de emailuri trimise ;

– 528.000 fotografii partajate prin SnapChat ;

– 51.000 de descărcări din Apple Store ;

– 120 profiluri noi create pe LinkedIn ;

– 38.000 postări pe Instagram ;

– 38.000 ore de muzică redate prin Spotify ;

– 2.5 milioane căutari pe Google ;

– 972.000 swipe-uri pe Tinder ;

– 2.78 milioane de video-uri redate pe Youtube ;

– 20.8 milioane de mesaje WhatsApp ;

– 600 editări de articole Wikipedia.

Acestea sunt doar o parte din masuratori si sunt relevante pentru anul 2016, dar ne sugereaza deja cum va fi viitorul. Cum zilnic numarul utilizatorilor de internet creste si nevoia acestora de informatie e din ce in ce mai pronuntata, e de la sine inteles faptul ca statisticile pe urmatorii ani vor contine cifre multiplicate de zeci sau chiar sute de ori.